Read in English.
Español
Magyarul
Português

Homepage: english.musicaerudita.com

Quinteto AMIZADE - foto 2005

We are thankful to our sponsors!

Join us in our art: anyone may support and sponsor our projects! Contact us for information: paulinyi@yahoo.com


Buy now!

 

Quinteto AMIZADE (2005)

Alexander Glazunov

Oriental Reverie (9:03)

ISRC #
BR-ZOL-05-00027

Arthur Bosmans

3 Epigrams for strings quartet
Giocosa (2:21)
BR-ZOL-05-00028
Melancólica (2:08)
BR-ZOL-05-00029
Galharda (1:46)
BR-ZOL-05-00030

Carl Maria von Weber

Quintet for clarinet op. 34 (Bb Major)
Allegro (10:36)
BR-ZOL-05-00031
Fantasia (5:21)
BR-ZOL-05-00032
Minueto (5:38)
BR-ZOL-05-00033
Rondó (6:36)
BR-ZOL-05-00034
Total playing time: 43:50
 

Clarinet: Felix Alonso
Violins: Zoltan Paulinyi and Karla Oliveto
Viola: Sándor József Thurzó (artistic director)
Cello: Norma Lilian

A Quinteto AMIZADE (Barátság Quintet)-je 2003 husvétján merült fel. Sándor évente megismétlödö látogatásainak eredményeképen, mikoris a zene iránti lelkesedés hulláma elragdta barátait.

Ez a lemez, a január 20-án, a Brazilia Zeneiskola termében leadott hangverseny megörökösitése. Igy, ez az elsö elérhetö lemez a zeneértö publikum számára, mely Glazunov és Bosmans szerzeményeit adja elö.

A lirizmust és jó hangulatot, Bosmans zenéjében az “Epigramák” képezik. Ezeket, a zeneszerzö eredetileg egy quartet-nek szánta; késöbb, ö maga adta hozzá a nagybögö-t, megörökítve egy esetleges változatot “cselló quartet”-re is.

Glazunov (1865-1936) ismert orosz zeneszerzö, pedagogus és karmester volt. A “Keleti Álom” cimü munkáját 1886 márciusában fejezte be és egyike az elso szerzeményeinek, mig az “Adágio” két klarinet-re készult. A zenekari változatot a következö évben készitette el, de kifejezetten kérte, hogy az eredeti mü legyen kiadva.

A lemez egy valódi klarinet-koncert-tel fejezödik be, ami Weber (1786-1826) szerzeménye, 1816-ban és benne a lirizmus a drámával együt jelenik meg és emlékeztet az operák áriáira.

Ez a programm erösen romantikus és jellemzi a csoportunk nevét. A hangfelvételt megelözöen, 2005 husvét hetében, elöadtuk a tradicionális darabokat a Szent Benedek Kolostor egyik kápolnájában, mely legjobban vissza adta a zene hangulatát. Egy elegáns és érdeklödö fiatalember megkérdezett, hogy mi volt az utolsó szám a programunkban. Mikor megtudta, hogy Borodin második quartetje volt, a jegy-gyürüjét mutatva mondta, hogy ennél a zenénél jegyezte el a jövendöbeli feleségét.

Ebben a szellemben szeretnénk folytatni a munkánkat és örömöt vinni mindenkinek a szép zenével.

Zoltan Paulinyi.


BosmansFotoArthur Bosmans (1908/10/13; 1991/05/14)

A XIX század kimagasló zenésze, ki föleg saját erejéböl és kitartásával jutott a legjobbak közé. Brüsszelben született, öt éves korában kezdett zenét tanulni. Az antwerpeni tengerészeti iskolában tanult és mint hadnagy müködött. 1932-ben nyertese lett a “César Franck Szinfónia” pályázatnak, “La Rue” címü müvével. Huszonöt éves korában kilépett a tengerészettöl és mint zeneszerzö, karmesteri állást vállalt az antwerpeni filharmónikus társaságban. 1940-bem jõtt Braziliába, ahol a Rio de Janeiró-i Filharmónikus Zenekar karmestere lett. Késöbb Belo Horizonte-be költözött és a Federális Egyetem Zene Fakultásán Nyilvános Rendes Tanár lett. 1953-ban felvette a brazil állampolgárságot. Braziliában elsönek ismertette Ravel, Prokofieff, és Ginastera müveit, mig külföldön a brazil zeneszerzök, Mignone, Krieger, Gnattali és Fernandez müveit mutatta be. Kulturális müködését nagyszámú kitüntetés követte: Belgium, Brazilia, Franciaország, Hollandia és Spanyolországból.

 

 

TAGJAI

Félix Alonso (Klarinet)

Fotofelixalonsomorales@yahoo.com.br

Kubai származású és klarinetet tanult a Havanai Állami Zeneiskolában, Robert Medina tanár vezetésével. Mint tanuló, 13 éves korában, mint szólista adta elö Weber “Concertino” müvét a Matanzas-i Szinfónikus Zenekarral. Tanulmányait 1994-ben fejezte be, mint diplomás szólista és tanár. Két Roldán Amadeu “Klarinet” - versenyben- (1989 és 1991) kapott kitüntetést. Tagja volt a Brazil Állami Zenekarnak a Spanyolországi szereplése alkalmával, ahol két hanglemezt készitettek. Jeleneleg Brazilia-föváros zeneiskolájának tanára.

Klarinetjét Buffet Crampon készítette.

Zoltan Paulinyi (hegedüs)

paulinyi@yahoo.com

Zenei tanulmányait két és fél éves korában kezdte. A hegedü müvészetét 1984-1999 között Ricardo Giannetti tanár irányította; elvégezte Ruggiero Ricci és Alessandro Borgomanero tanfolyamait is. 1988-ban megnyerte a Minász-i Zene Kritikusok évi nagydíját. 2002-ben elsö helyezett lett a Goianiá-ban rendezett országos hegedüversenyen. 1995-1999 között zeneszerzést tanult Oiliam Lanna tanártól és Oscar Edelstein, valamint Hary Crowl speciálistáktól. Jelenleg a Brazilia-i Nemzeti Szinház Szinfónikus Zenekarának az elsö hegedüse. Egy hanglemeze (CD) van forgalomban és egy másik van készületben.

Hegedüje a Sanctus Seraphin mester iskolájában 1750 körül készült.
Vonóját Carlos Martins del Picchia készítette 1996-ban.

Look his compositions (Sonatina and Hipnose) for the cd "Rabeca Moderna" recorded with Karla Oliveto (2002).

Karla Oliveto (hegedüs)

karlaoliveto@yahoo.com.br

Zenetanulmányait 1983-ban kezdte a Braziliai Zeneiskolában, ahol Marena Salles tanulója volt. Ezt követöen, egyetemi elsö fokon (“bacharel”) Ludmila Vinecka tanárnö irányitotta (1997); tanári diplomát kapott 2000-ben és szakértö lett Kamara Zenében (2002). Mint szólista müködött Emílio de César és Helena Herrera karmesterek vezetése alatt. Jelenleg a Braziliai Zeneiskola tanárnöje és egy hanglemeze (CD) van forgalomban.

Hegedüje: valószinuleg Justin Derazey müve, 1880 körül.
Vonója: Sáránszky Pál–tól Paulinyi gyüjteményéböl származik.

See the cd "Rabeca Moderna" recorded with Zoltan Paulinyi.

Sándor József Thurzó (brácsa, zene igazgató)

guarani96@yahoo.com

Több zene-verseny nyertese; elsö zenei irányitást szüleitöl kapta, akik elismert zenészek voltak. Késöbb Boda O. és Márkos G. folytatták a kiképzést. A “brácsa szóló” bizonyítványt 1968-ban kapta a Jassy-i Zene Akadémián. “Elsö brácsa” és szólista lett a Nagyvarad-i Filharmónikus Zenekarban. Nyolc országban szerepelt, több mint 2000 hangversenyben vett részt. Hanglemezeket vettek föl vele Romániában, Londonban, és Bécsben. Tizenhat alkalommal éremmel tüntették ki. Nyolcvan zene-müven szerepel a neve, mint neki szólo ajánlás, magyar, román, japán, svéd, norvég és brazil szerzöktol. Az Oradead-I Egyetem tanára és 1997 – töl kezdve zenei igazgatója az Oreadead-i Brazil Zene Ünnepségnek.

Violája: Vuillaume, nevéhez füzodik, 1859-böl.
Vonója: Pfretchner készitménye a XIX századból.

Norma Lilian (viloncselló)

celista@hotmail.com

Csellós tanulmányait a Brazilia város Zeneiskolájában kezdte és annak Fóiskolájában végezte el. Ezt követöen a párizsi Felsö Zeneiskolában tanult és London–ban a “Mester” oklevelet kapta. Alapitó tagja a Brazilia-i Nemzeti Színház és a Camarata Szinfónikus Zenekarának. Mint szólista, Dél-Amerikában (Paraguai, Uruguay, Argentina) és Europában (Portugália, Spanyolország és Franciaország) szerepelt sikerrel. A zene–kritikus Risso G. Nelson, 1999 júniusában, az Uruguay-i ujságban, “Hitos de la Temporada” így jellemezte Lílian-t: “...mélyen érzö, érett kamarai gyakorlattal és tökéletes technikával rendelkezö müvész.

Csellója: Buthod (kb. 1850) nevéhez füzödik.
Vonója: Nicolas Delaud, (1980) munkája.

Cláudio Raffaelo Santoro (recording/mastering)

raffaellosantoro@hotmail.com

Hang-mérnökséget tanult a Recording Workshop-ban (Ohio, USA). 1995-1997-ban a São Luis-i (Braziliai) szinház hangmérnöki igazgatója, 2000-töl kezdve a Juiz de Fora város évente megismétlödö Barokk Zenekari Ünnepségek hangfelvételeinek az igazgatója. Jelenleg Brasilia város Zene Föiskolájának a tanára.

Ricardo Dourado Freire (producer)

freireri@unb.br

Klarinetista és tanár a Brazilia-i Egyetem Zene Ozstáján. A “Mester” –i fokozatot 1994-ben, a “Doktor”-i címet 2000-ben szerezte meg a Michigan Állami Egyetemen (USA). Elsa Ludwig-Ferdehr tanárnö irányitása alatt. Braziliában alapitó tagja és elsö igazgatója volt a Brazil Klarinetisták Egyesületének, melyet kitartóan fejleszt.

HANGFELVÉTEL

Technikus: Raffaello Santoro
Asszistens: Ricardo Teles
Helye: Brazilia-i Egyetem Zene Studiója (2005, február 5-10)
Kidolgozás: a Cláudio Santoro Kultur Egyesület studiója
Szerkesztö: Prof. Ricardo D. Freire (UnB)
Fotografia: Ricardo Rodrigues
Támagatás: Muvészeti és Kulturális Alapitványok (FAC-GDF) és ORMIMAQ.
Szöveg-javítás: Fernanda Oliveto, Nathaniel Vallois, Helene Paulinyi.
Forditás: Ernest Paulini (magyarul), Iracema Simon és Zoltán Paulini

Különleges köszönet Eliana de Siqueira Alves-nak, akinek nagy érdeme a hanglemez megindítása; köszönet jár a következö személyeknek: Walkiria Bosmans és Arthur Jaak Bosmans, Sandra Loureiro de Freitas Reis (UFMG) és Oiliam Lanna (UFMG); Fernanda Oliveto, Nathaniel Vallois, Iracema Simon, Helene Paulinyi, Antônio Bayma Jr.


DOCUMENTS

“2002 januárjában meghívást kaptam a Brazilia-i Zene Iskola 24-dik Nemzetközi Nyári Tanfolyamán a “brácsa tanári tanszékre”. Ez alkalommal ismertem meg a fiatal hegedüst és zeneszerzöt, Zoltán-t, aki megajándékozott a “Magyar Kettös” (Kárlával), cimü hanglemezével. Fölmerült bennem az a gondolat, hogy csak még egy csellistával egy vonós quartettet formálhatnánk a következö évben. Az ideám follelkesítette Zoltán-t és mert barátok vagyunk, a csoportunk neve “BARÁTSÁG” lett. Kezdettöl kezdve volt egy kiváló klarinetistánk, Karla férje szeméjében, igy a quartet felnött quintetté. Hála a Brazil barátaimnak, így évente Braziliában lehetek két hónapig és készithetjük a hangversenyeinket.”

Thurzó Sándor József tollábol
Founder and Artistic Director.

Bosmans-recortes de jornais


SPONSORS

 

We are very thankful to our sponsors, without whom it would be impossible to dream and spread joy through music without them!

 

fac-logo

ormimaq

ORMIMAQ
Tel.:(31)3275-4477
FAX: (31) 3275-2454

R.Goitacases, 1440 - Barro Preto
Belo Horizonte - MG - CEP 30.190-052
ormimaq@hotmail.com

UnB

Universidade de Brasília
Instituto de Artes
Departamento de Música